16 Ağustos 2012 Perşembe

Şirketler GDO'da Geri Adım mı Attı? Öyle Hemen İkna Olmayalım


Bianet'in Haberi:

“Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF), sivil toplum ve kamuoyunun görüşlerini dikkate alarak 29 adet gıda amaçlı GDO için ithalat başvurusunu geri çektiğini duyurdu.” Çiçek Talhaoğlu.

Öyleyse “görev tamamlandı” mı? Şimdi tekrar bayram-tatil muhabbetine geri dönebilir miyiz?
“GDO’ya Geçit Verme” blog sayfasını 1 haftadan kısa bir süre önce hazırlamaya girişirken buna mecbur hissetmemizin gerekçesini açıklamak için o anda zamanımız yoktu. Ama şimdi sırası gelmiş görünüyor: Greenpeace’in GDO karşıtı kampanyasında topladığı 320 bin imzaya teşekkür ediyoruz. Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu üyesi şirketlere geri adım attırdığı için de kampanyayı tebrik ediyoruz—ama ihtiyatı elden bırakmadan:

Zira, Greenpeace kampanyasının tasarlanma biçimi bize baştan fena halde sorunlu göründü. Bizzat şirketleri muhatap alan kampanyanın imzaya açtığı metin, “Sayın Ülker Firması Yetkilileri”  hitabıyla başlıyor, “Sizin halk sağlığına duyarlı bir kuruluş olduğunuzu biliyoruz” diye devam ediyordu. Bildiğimiz gibi Ülker ve benzeri işlenmiş gıda üreticileri hepbir elden ağız birliği etmiş gibi (CocaCola, Capri, diğer meyvesuyu ve gazoz, ve bisküvi ve... nar ekşisi ve aklınıza ne geliyorsa hepsi) halihazırda glikoz şurubu kullanıyor. Önceden içinde şekerin kullanıldığı her yerde bugün bu şirketler şekeri çıkarıp, yerine el çabukluğuyla glikoz şurubunu koydular.  Bu yaz hergün her çocuk istisnasız litrelerce glikoz şurubu alıyor. Bu durumda Greenpeace’in nasıl herhangi bir şirketin halk sağlığına duyarlı tavrından dem vurabildiğini anlamak çok güç!

GDO karşıtı bir kampanyada GDO kullanımı için talepte bulunan aktörlerin kendisini nasıl muhatap alabildikleri sorusunun bizim açımızdan izahı yok. Bu mantıkla, silahsızlanma kampanyası yürütürken silah şirketlerini mi muhatap alacağız? Nükleer karşıtı kampanyada nükleer santral ihalesini kazanan şirkete mi mektup yazacağız? “Sayın Fukushima Daiichi, biliyoruz ki Japon halkının güvenliği sizin en için en önde gelir!”

Bu anlayış üzerine yapılandırılmış bir kampanyada Greenpeace’in topladığı 320 bin imzaya ihtiyatla teşekkür ederken, biz Greenpeace’in yaptığı gibi kampanyamızı sonlandırmıyoruz. (Şu an Greenpeace’in “Yemezler” kampanyasına imza vermek için şu adrese gittiğinizde, kampanyanın bittiğine ilişkin bir teşekkür mesajı sizi karşılıyor:
photo.php?fbid=371462146260580&


set=a.143261399080657.34442.13

7700469636750 )

Biz imzalarımızı Biyo(!) güvenlik (!) Kuruluna göndermeye devam ediyoruz, zira, Greenpeace ile ilgili Bianet haberinde de belirtildiği gibi:

 Yine de sürecin sonlanmadığını belirten [Greenpeace Akdeniz Tarım Kampanyası sorumlusu Tarık Nejat] Dinç, geriye Ünak Gıda'nın üç tane soya çeşidiyle ilgili başvurusu kaldığını hatırlattı. ‘Bu başvuru da geri çekilirse, gıda amaçlı GDO'lar gündemden düşmüş olacak’ diye konuştu.”

Biz aynı kanatte değiliz. Şirketlerin kâr maksimizasyonu güdüsüyle hareket eden yöneticilerinden vaatler ve sözler almak için kapılarında beklemiyoruz. O şirket yöneticilerinin eylem alanını daraltacak, ne yapamayacaklarının müeyyidesini onlara yasalar aracılığıyla bildirecek olan,  “halk” olarak bizzat bizleriz!

Biz, yakın geçmişe kadar büyük çoğunluğu tarım çalışanı olan bir halkın, toprak sarrafı o nesillerin torunlarıyız; canlı yaşamının laboratuvarda çırpıştırılacağını, yasaların da şirket CEO’larıyla kolkola çiziktirileceğini zannedenlere sözümüzü söylemeye devam edeceğiz!


http://tbbdm.gov.tr/home/GeneComments/GeneCommentEntry.aspx

GDO için başvurusunu geri çekmeyen yalnızca tek bir şirketler grubu kalmış... Eh, bu da zaten gizlikapaklı başlamış olan, 10 Amerikan tekelinin ürettiği bu gıda postuna bürünmüş zehirleri 3. Dünya ülkelerine sızdırma ve yutturma stratejisi için yeterlidir. Biz kampanyamızın başarısını Bayram Baklavalarıyla kutlarken, o bir tek şirket başvurusunun Biyogüvenlik Kurulundan usul usul, ve tıpış tıpış geçmesi an meselesidir.

Bayram rehavetine kapılma! Mücadele, senin mücadelendir ve devam ediyor!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder