14 Ağustos 2012 Salı


Glikoz Şurubu ve Fruktoz Şurubu, Yahut, GDO’ya dayalı Amerikan tarımının, GDO mevzuatı henüz yerleşmemiş olan ülkelere sızma stratejisi


GDO tartışmasına yeni gözümüzü açıyor olsak da, küresel iktisadi işbölümünde bize benzer ülkelere, sözgelimi Güney Amerika’daki pekçok ülkeye göre belki de daha şanslıyız. Çünkü onların 10 yılı aşkın bir süredir devam eden GDO’yla imtihanından, mücadele deneyimlerinden haberdar olma ve faydalanma imkanımız var.

ABD’de yüksek m'ktarlarda üretilen fruktoz şurubu, Genetiği Değiştirilmiş olduğundan GDO’lara set ceken hiçbir ülkeye giriş yapamamaktadır. Avrupa’nın sağlam GDO karşıtı duruşu karşısında eli kolu bağlanan ABD büyük tarım sermayesi her zamanki gibi soluğu 3. Dünya piyasalarında alır: Meksika, Brezilya, Hindistan... ve nihayet Türkiye (ABD’nin Orta Doğu’daki en iyi 2. Müttefiki).

1998’de ilk kez, fruktoz şurubu Meksika piyasalarına girer. Meksika hükümeti, bu ithal şeker muadilinin yerli Meksika şekeriyle haksız rekabet yaratması nedeniyle Dünya Ticaret Örgütüne şikayette bulunur. Ancak ABD hükümeti, Meksika’nın maddi hasara ilişkin delil sunmadığını ileri sürer, ve DTÖ Meksika’yı haksız bulur, fruktoz şurubunun Meksika’ya girişi devam eder. 2000 yılında Meksika, yeniden DTÖ’ye şikayet başvurusu yapar, ancak haksız rekabet  kriterlerini sağlamadığı gerekçesiyle DTÖ başvuruyu yine reddeder ve fruktoz şurubunun ülkeye girişi devam eder

Bugün endüstriyel olarak üretilmiş olan, meyve suyundan domates salçasına, hazır çorbadan yoğurda kadar her ürünün içinde mevcut olan yüksek fruktozlu mısır şurubu, trigliserid oranını yükselttiği için kalp krizine yol açabilmektedir. Karaciğer bozukluğuna, diabete ve özellikle erken yaşlarda ortaya çıkan diabet türlerine neden olma riski taşır. ABD’de obezite oranlarında görülen artışta önemli bir rolü bulunmaktadır. Bağımlılık yapıcıdır.

Fruktoz şurubunun en büyük üreticisi Amerika Birleşik Devletleri’dir. ABD’de GDO tarımı 10 büyük şirketin elindedir. Ülkedeki tüm tarım sektörünün de 3’te 1’ine hakim olan bu şirketler ayrıca, küresel ölçekte zirai üretim ve zirai ürün dağıtımını şekillendirmede kilit rol oynayan Dünya Ticaret Örgütü içerisinde de doğrudan söz sahibidir.

ABD hükümeti bugün sınır kapılarında ister göçmen olsun ister turist, giriş yapmak isteyen herkesin beş parmağından parmak izini, ayrı açılardan dijital vesikalık fotoğrafını, ve nihayet biyo-tarayıcı detektörlerle çıplak filmini aladursun, sıra GDO’ları 3. Dünya’nın sınırlarından içeri sokmaya gelince, Amerikan büyük şirketleri bir sansar maharetiyle ve parmak ucunda, karanlıkta bir gölge gibi sınırlarımızdan geçmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder